top of page
Пошук
  • Фото автораOrtoprofi

Вальгусна деформація стоп у дітей. Як визначити, які причини і що робити?

Можна по різному ставитися до цієї проблеми. Хтось вважає, що це нормальна стадія росту кісток, етап формування стоп. Хтось вважає, що потрібно терміново «бити на сполох» і вживати заходів поки не пізно. З власного досвіду, ми рекомендуємо обирати «золоту середину» та при появі певних ознак відвідати дитячого ортопеда і отримати рекомендації.


Діти з'являються на світ з абсолютно плоскою стопою і вираженою варусною (О-подібною формою ніг). У міру зростання, приблизно у віці 2-2,5 років ножки можуть придбати Х-подібну форму. До п’яти років ноги, як правило, випрямляються, склепіння стопи сформоване. Будь-які зміни стоп і колін до 6 років не є відхиленнями, якщо не виходять за допустимі рамки.


Для своєчасного виявлення проблем важливо не пропускати планові огляди ортопеда.


На що батькам потрібно звертати увагу?

Помітити проблему не складно. Якщо малюк стоїть рівно на гладенькій підлозі, то його п'ятки «роз'їжджаються». Склепіння стопи завалюється всередину. Слід звернути увагу, як зношується дитяче взуття. Стоптується саме внутрішня поверхня, а не зовнішня.



Плоско-вальгусні стопи часто супроводжуються Х-подібною деформацією колінних суглобів - одне пов'язане з іншим.

Якщо випрямити ноги дитини і притиснути коліна один до одного, то відстань між кісточками не повинна перевищувати 5 см. Якщо цифра більше, то можна говорити про вальгусне викривлення.


Деколи можуть бути присутні скарги на біль в ногах, дитина швидко втомлюється від ходи. Найчастіше при цьому значно знижена висота зводу стопи і діагноз буде звучати плоско- вальгусна деформація стоп.


Найбільш часта причина вальгусної деформації стоп - спадкова слабкість зв'язкового апарату (в т.ч. і дисплазія сполучної тканини) стопи і гомілковостопного суглоба, слабкість м'язів, а також неправильне (вроджене) вертикальне розташування таранної кістки в гомілковостопному суглобі. При останньому частіше виникають вальгусні стопи.


Набута вальгусна деформація стоп виникає у дітей в дошкільному і шкільному віці. Причинами можуть бути: травми в області гомілковостопного суглоба, малорухливий спосіб життя, тривала іммобілізація в гіпсовій пов'язці.

Є також і інші причини розвитку даної деформації - це хвороби, що викликають м'язову слабкість (гіпотонію) в нижніх кінцівках. Зазвичай це різні важкі неврологічні захворювання.


Всі рекомендації ортопеда при вальгусній деформації стоп спрямовані на те, щоб зміцнити зв'язки і м'язи для правильного формування зводу стопи.


Що потрібно робити для профілактики та покращення стану дітей із вальгусною деформацією стопи:

- багато навантаження на босі ніжки,

- лікувальна фізкультура для стоп,

- індивідуальні ортопедичні устілки, для приведення стопи у фізіологічно правильне положення,

- заняття на шведській стінці,

- ортопедичні килимки,

- масаж,

- плавання в басейні,

- збалансоване харчування, вітамін Д.


А ось носити стабілізуюче ортопедичне взуття без призначення лікаря не рекомендується.



2 248 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page